Eigen huis


In Suriname kunt u voor een aantrekkelijke prijs een huis kopen of nieuw laten bouwen. Bij het kopen van een bestaande woning of een perceel is het belangrijk dat u controleert of het gebied in de regentijd niet onder water komt te staan. Door het matige rioleringssysteem in Paramaribo kunnen wijken en percelen in de regentijd onderlopen. Door in de grootte regentijd de woning of het perceel te gaan bezichtigen kan u dit zelf constateren.

 

Een eigen koop huis

Voor het kopen van een huis in Suriname kunt u net zoals in Nederland gebruik maken van een makelaar. In Suriname zijn verschillende makelaars actief die u hierbij kunnen helpen. Tevens zal u zoals in Nederland gebruikelijk is bij een notaris de overdrachts- en transport akte moeten laten passeren. Als u bij uw koop gebruik wilt maken van een financiering dient u rekening te houden met het hoge rentepercentages en een aanbetaling. De restschuld kan u over een looptijd van tussen de 15 en 20 jaar aflossen.

Op de huizenmarkt in Suriname komt u veelal de volgende woningtype tegen, namelijk:

 

Een huur huis

Net als in Nederland is het mogelijk om in Suriname een huis te huren. Makelaars in Suriname hebben een ruim aanbod aan huur woningen. Let u wel goed op de gevraagde huurprijs per woning kan sterk varieeren, orienteert u zich goed op de markt en onderhandel met de verhuurder over vraagprijs. In Suriname zijn huurders beschermd door de wet huurbescherming, deze wet is niet exact hetzelfde als in Nederland. U doet er verstandig aan om alle afspraken die u met de verhuurder maakt vast te leggen in een huurovereenkomst.

 

Een eigen nieuwbouw huis

In Suriname worden diverse nieuwbouw projecten ontwikkeld waarbij u een huis sleutelklaar koopt. Bij deze projecten zijn verschillende makelaars uit Paramaribo betrokken en die kunnen u hierover informeren.

U kunt er ook voor kiezen om als niet ingezetene van Suriname zelf een huis te bouwen. Hierbij moet alleen wel rekening houden met de lokale regelgeving en benodigde vergunningen. Voor het aanvragen van een bouwvergunning moet u bij uw aanvraag een bouwtekening overleggen. Houdt u bij uw aanvraag rekening met een lange behandeltijd.

Kiest u ervoor om zelf een huis te gaan bouwen dan raden wij u aan om een makelaar en notaris in te schakelen welke u begeleiden voor en tijdens de bouw van uw nieuwe huis. Ook het zoeken van een aannemer zal u met de grootst mogelijk zorg moeten doen, veelal geven klusbedrijven zich namelijk uit voor aannemer. Vraag dan ook naar eerder uitgevoerde projecten van dezelfde omvang en controleer deze referenties.